Dupa astologia amerindiana, fiecare dintre noi are un animal totem care se stabileste in functie de data nasterii.
Scopul intregii astrologii samanice este acela de a cauta sa te calauzeasca spre o viata mai buna si spre o apropiere de natura.
Inzestrat cu privire agera si patrunzatoare, cu gheare ascutite care-i permit sa-si insface prada fara sa pregete, soimul se crede instrumentul providential al pedepsei divine. In fapt, el este caracterizat de impulsivitate, nerabdare si neliniste. Isi poate tempera instinctele printr-o adanca si atenta analiza a subconstientului si mai ales prin autostapanire. Doar asa soimul devine liber de prejudecati si stapan cu adevarat pe propria-i viata.
Castorul este un adevarat "constructor", puternic si indraznet, capabil sa schimbe mediul, imprejurimile, cursul lucrurilor si al vietii. El are abilitatea de a transforma ideile si dorintele in realitate. Este uimitor cum un animal atat de mic isi poate schimba ambientul in cateva zile cu atata abilitate si rapiditate. Din dorinta exagerata de a acumula tot mai mult, nativul din castor ajunge sa creada ca va fi capabil sa schimbe intregul echilibru al universului, mereu in favoarea sa.
Caprioarele sunt animale extrovertite si guralive, asa cum le recomanda sunetele sau mormaiturile pe care le emit. Ele isi striga dorintele fara cea mai mica modestie sau discretie. Diferenta enorma dintre modul de a fi pacifist al femelei si cel agresiv al masculului scoate in evidenta caracterul lor duplicitar. Caprioarele traiesc in turma, fiind animale foarte sociabile,curioase si atasate, ele parasind grupul doar cand simt ca vor parasi si lumea. Cu toate acestea, latura nestatornica a caracterului nativilor din Caprioara primeaza in fata celei sentimentale.
Despre ciocanitoare se spune ca este o pasare "indigena", deoarece habitatul sau este acelasi de sute de ani. Ea nu migreaza, fiind un bun simbol ala atasamentului fata de locul natal, fata de casa, cu radacini puternice in trecut. Isi construieste si consolideaza cuibul intre sfarsitul lui aprilie si finalul lui iulie, perioada favorabila si zodiei Cancerului, in care Ciocanitoarea se regaseste. Cuiburile sale sunt foarte rezistente, reprezentand stabilitatea casei si adesea sunt folosite dupa cativa ani si de catre alte pasari, cum ar fi graurii. Rolul ciocanitoarei se pare a fi acela de a apara, regenera si oferi si altora buna gazduire in mediul sau natural.
Somonul, reprezentant demn de admirat al regnului animal, este curajos si capabil de a-si sacrifica propria viata pentru cea a progeniturilor sale. El inoata intotdeauna contra curentului si se grabeste tot timpul manat de grija interioara si permanenta de a-si marca drumul cu seriozitate. La somoni intervine insa paradoxul conform caruia oriunde s-ar afla se grabesc sa-si depaseasca limitele, daruindu-se unei idei chiar pana la jertfa totala, pentru ca apoi, dupa ce si-au indeplinit sarcina, sa revina la matca, sa se intoarca la origini. S-ar putea pune intrebarea de unde vine obstinatia cu care somonii se straduiesc sa inoate mereu in susul apei catre locurile de obarsie ? Sa regasim in aceasta dorinta, execesiv de morbida, uneori, atasamentul fata de stramosi si radacini sau o incapatanare ancestrala sau chiar imobilitate in gandire ?
Pentru amerindieni el este o creatura cu un nivel de inteligenta foarte ridicat, capabil sa se adapteze cu usurinta conditiilor mediului natural in care traieste. Astfel, daca sezonul nu este prielnic necesitatilor sale vitale, Mama Ursoaica (responsabila, de altfel) isi amana gestatia in asteptarea unor vremuri mai bune. Caracterizat de pragmatism, ursul este rabdator si pandeste momentul potrivit, cand toate astrele ii sunt favorabile, sa dea marea lovitura care ii poate aduce bunastare.
Reprezentand foarte bine zodia clasica a Balantei, Cioara se caracterizeaza prin excelenta posibilitate de comunicare. Conform mitologiei amerindiene, cioara este un model civilizator si organizator. Dar, ca orice pasare, usoara si instabila, cioara se caracterizeaza si prin neseriozitate uneori. Isi aroga libertati neconvenabile unora si lasa impresia ca numai cu ajutorul ei lumea isi gaseste armonia, pacea si linistea mentala sau sufleteasca.
Sarpele este simbolul nelinistii si al renasterii. Sr schimba mereu, dar ramane acelasi. Intotdeauna are nevoie sa-si schimbe pielea ca sa-si duca viata mai departe, fiind in perfecta analogie cu zodia Scorpionului, care se refera la mari transformari existentiale. Una dintre acestea pune accentul pe capacitatea nativilor zodiei de a se ridica si merge mai departe schimbandu-si radical viata, urmandu-si telurile, in ciuda aprobarilor sau dezaprobarilor celor din jur.
Bufnita se pliaza perfect pe semnul astral al Sagetatorului, fiind capabila si de bune si de rele. In mitologia amerindienilor, aceasta pasare nu este incarcata de conotatiile negative pe care le poseda in crestinism. Bufnitelor le place sa-si ajute semenii, se dovedesc persoane de incredere, sunt convingatoare, se implica in proiecte si sunt capabile de realizari marete. Dimpotriva, daca bufnitele cad prada instinctelor celor mai josnice, ele pot aduce tot raul, datorita toanelor si a lipsei lor de tact, caci, sa nu uitam, ele reprezinta fata neagra a divinitatii.
Facand o incursiune prin lumea necuvantatoarelor, gigaitul si ciupiturile obraznice ale gistei te-ar duce cu gandul la o prejudecata si anume ca naivitatea abunda la nativii acestei zodii. Dimpotriva, gisca este una dintre cele mai inteligente pasari dupa aprecierile ornitologilor, iar nativii zodiei au reputatia deloc flatanta a incapatanarii si hotararii de a-si atinge telurile, fiindca odata strafulgerati de o idee lupta pentru ea cu consecventa, chiar cu rigiditate. De multe ori, cei nascuti in aceasta zodie, pot avea idei preconcepute pe care nu si le vor schimba chiar daca li se aduc dovezi clare ca acestea ar fi gresite.
Oarecum asemanatoare delfinului, Vidra se distreaza improscand apa in jurul ei cu bucurie copilareasca, aluneca pe valuri, pe busteni, fara nici o grija, considerand ca jocul face parte din existenta ei. Vidrele fac nota discordanta in regnul animal, avand multa voiosie, inventivitate, dinamism, dar in acelasi timp sunt persoane deloc docile, excentrice, chiar imprevizibile. Acest model de comportament se pliaza perfect pe arhetipul Varsatorului din astrologia clasica.
Samanii amerindieni nu pregeta sa recunoasca in aceasta zodie sensul devotamentului impins pana la sacrificiul de sine care il caracterizeaza pe nativul acestei zodii. Lupul, traind in haite, are, fireste, un deosebit simt al adaptarii in comunitate si la tinerete este gata sa se sacrifice pentru binele celor care il inconjoara. Aratand un interes deosebit pentru misterele vietii, el este considerat o legatura intre lumea spirituala si cea telurica. Cunoasterea meandrelor sufletesti si ale celor mai ascunse cotloane ale existentei, ii face pe lupi sa devina conducatori si in viata, dar si dincolo de ea, asa cum se petrece in tribul amerindian Algonquin - vanatori nomazi din sud-estul Canadei, trib cu cea mai veche cultura din regiune. Strigatul jalnic al lupului in momentul mortii nu poate fi uitat cu usurinta si reprezinta modul sau de comunicare cu fortele oarbe si misterioase ale celuilalt taram.