marți, 5 ianuarie 2010

Info - Banci - Credite : Ce-a facut BNR cu banii de la FMI ?

FMI a pompat 7 miliarde de euro in tara noastra si totusi rezerva valutara a BNR a crescut cu doar 2,08 miliarde fata de 2008. Restul de bani au fost consumati de bancile comerciale si pentru a mentine cursul euro la un nivel acceptabil.
Reducerea r.m.o. (rezervele minime obligatorii) de la 40% la 25% a insemnat iesiri de valuta de circa 5 miliarde de euro. In ceea ce priveste costul interventiilor BNR asupra cursului, nu avem niciun indiciu.
Daca de faptul ca euro nu a atins 5 lei putem sa ne bucuram cu totii, din pacate banii pe care bancherii i-au primit de la BNR nu ne-au adus nici dobanzi mai mici, nici conditii mai usoare de creditare.
In schimb, statul se poate imprumuta de la aceste banci, in schimbul unor dobanzi de circa 10% la titlurile de stat sau la obligatiunile in lei. Oficialii au precizat de la inceput ca scopul principal al creditului de la FMI este protejarea leului si repornirea creditarii. E drept ca nu s-a precizat pentru cine se va reporni creditarea: pentru persoane fizice, pentru firme sau pentru stat.

RCA 2010, asigurarea locuintelor,orice tip de asigurare, agent ASTRA Asigurari la dispozitia Dvs. non-stop = 24/24, 7/7

Telefon : 0732.409.334; 0766.418.844 ; 0788.314.987
Fax. : 0318.105.645

RCA 2010 - Asiguratorii au inceput sa vanda RCA cu bonus - malus

Anul 2010 incepe cu vesti proaste pentru soferii care au inregistrat cel putin trei daune la polita de raspundere civila auto obligatorie (RCA) anul trecut: vor plati dublu pentru asigurare.

Incepand cu 1 ianuarie  2010 se aplica sistemul bonus-malus, care presupune tarife mai "piperate" pentru soferii cu multe accidente (malus), dar, pe de alta parte, cei fara daune vor avea reduceri (bonus). Totusi, chiar si cu aceasta reducere asigurarea RCA va fi mai scumpa anul acesta, deoarece asiguratorii au majorat pretul de baza (la care se aplica bonusul sau malusul) in medie cu 30-40% fata de 2009.
Pentru a vedea daca reduc sau majoreaza pretul pentru un client, asiguratorii si intermediarii consulta o baza de date (CEDAM, administrata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor), care cuprinde istoricul daunelor clientilor din 2009. Daca baza de date nu functioneaza, asa cum s-a intamplat si in dimineata zilei de ieri (04.01.2010), clientul declara pe proprie raspundere daca a avut sau nu daune.
Totusi, clientii care declara date false cu privire la istoricul accidentelor pentru a plati mai putin vor achita diferenta de prima, dupa ce asiguratorul va consulta baza CEDAM.
Clientii care nu au avut niciun accident in 2009 platesc cu 5% mai putin daca incheie asigurarea RCA pentru 6 luni si cu 10% daca o incheie pentru tot anul. Pe de alta parte, pentru cei care au avut un accident in 2009 polita se scumpeste cu 30%. La doua accidente, pretul asigurarii creste cu 80%, iar la trei sau mai multe accidente tariful se dubleaza. In aceste conditii, unii asigurati ar putea ajunge sa isi plateasca singuri daunele, pentru a nu plati mai mult pentru asigurare.
Unii asigurati ar putea ajunge sa plateasca singuri daunele, pentru a nu plati mai mult pentru asigurare.
Cum se aplica bonus-malus ?
* Tariful pentru RCA creste sau scade in functie de istoricul de daune al clientului.
* La o dauna in anul anterior, tariful creste cu 30%
* La doua daune, pretul RCA se majoreaza cu 80%
* La trei sau mai multe daune, pretul se dubleaza. (100%)
* Pentru soferii fara nici o dauna in 2009, asigurarea este mai ieftina cu 10%
* Asiguratorii afla istoricul de daune al clientului dintr-o baza de date (CEDAM).
* In cazul in care CEDAM nu functioneaza, clientul declara pe propria raspundere cate daune a avut.