marți, 5 ianuarie 2010

Info - Banci - Credite : Ce-a facut BNR cu banii de la FMI ?

FMI a pompat 7 miliarde de euro in tara noastra si totusi rezerva valutara a BNR a crescut cu doar 2,08 miliarde fata de 2008. Restul de bani au fost consumati de bancile comerciale si pentru a mentine cursul euro la un nivel acceptabil.
Reducerea r.m.o. (rezervele minime obligatorii) de la 40% la 25% a insemnat iesiri de valuta de circa 5 miliarde de euro. In ceea ce priveste costul interventiilor BNR asupra cursului, nu avem niciun indiciu.
Daca de faptul ca euro nu a atins 5 lei putem sa ne bucuram cu totii, din pacate banii pe care bancherii i-au primit de la BNR nu ne-au adus nici dobanzi mai mici, nici conditii mai usoare de creditare.
In schimb, statul se poate imprumuta de la aceste banci, in schimbul unor dobanzi de circa 10% la titlurile de stat sau la obligatiunile in lei. Oficialii au precizat de la inceput ca scopul principal al creditului de la FMI este protejarea leului si repornirea creditarii. E drept ca nu s-a precizat pentru cine se va reporni creditarea: pentru persoane fizice, pentru firme sau pentru stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu