marți, 25 august 2009

ALIMENTATIA. Calculul necesarului de calorii

Necesarul de calorii zilnice = greutatea corporala in Kg x 32
Ex.: pentru 75 Kg: 75 X 32 = 2.400 calorii

din care:
Glucide = greutatea corporala x 32 x 0,16
Ex.: pentru 75 Kg: 75 x 32 x 0,16 = 2.400 x 0,16 = 384 grame

Proteine = greutatea corporala x 32 x 0,041
Ex.: pentru 75 Kg: 75 x 32 x 0,041 =  2.400 x 0,041 = 98,40 grame

Grasimi = greutatea corporala x 32 x 0,023
Ex.: pentru 75 Kg: 75 x 32 x 0,023 = 2.400 x 0,023 =  55,20 grame

sau, altfel:
60 % glucide complexe + 10-15 % albumine + 20 % grasimi (de preferat vegetale = nesaturate)


Alimente DULCI sunt considerate alimentele care contin glucide, aminoacizi si grasimi:
fructe; cereale; painea; macaroanele; nucile; laptele si produsele lactate, etc.
Sunt de preferat alimente care contin glucide complexe si anume cereale, paine integrala, orez, cartofi, fructe proaspete, zarzavaturi, fasole, seminte, nuci. Acestea se absorb mai lent.
Albuminele de calitate, cele mai valoroase se gasesc in peste. De evitat carnea de porc si de vita.

Alimente ACRE sunt mancarurile care contin vitamina C, flavonoidele, otetul, borsul.
Cu masura, acestea maresc apetitul si ajuta digestia. Lungind faza gastrica, secretia de insulina este mai bine esalonata.
Muraturile trebuiesc folosite in cantitati mici.
Salatele cu vinaigette - otet, ulei de masline, sare, piper sunt de preferat.

Alimente ARDEIAT; PIPERAT; PICANT contin, in general, uleiuri eterice care au actiuni antioxidante, antibacteriene, scad tensiunea arteriala si colesterina precum si riscul cancerului: ceapa, ceapa verde, usturoiul, ardeiul iute, gingerul (ghimbir), piperul, hreanul, mustarul, busuiocul, scortisoara, cuisoarele, oreganul,menta, rosmarinul, cimbrul.

Alimente AMARUI sunt legumele, brocoli, telina, vanata, spanacul, dovleceii, susanul, stevia: contin asa numitele fibre vegetale, care sustin dezintoxicarile, scad colesterina si intaresc sistemul imunitar si au vitamine din grupa B si acid folic.
Fibrele au si rol de balast care mareste peristaltica si dezintoxica organismul, ferindu-l de cancerul intestinal
Din grupa alimentelor amarui fac parte si coriandrul, musetelul, chimenul, rosmarinul, sofranul, tarhonul.

Alimente HERB (ASTRINGENTE) sunt marul, anghinarea, sparanghelul, fasolea, gogosarii, telina, visinele, stafidele, lamaia, lintea, ciupercile, rodiile, cartofii, soia, ceaiul verde, produsele din secara si ovaz.
Biosubstantele continute in ele regleaza functiile tubului digestiv, protejeaza de cancer, ajuta la vindecarea plagilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu